Marianne Sandahl Bjorøy er ordførerkandidat for Øygarden Arbeidarparti.

Vi bruker penger på å kjøpe tomter som vi egentlig ikke trenger

Marianne Bjorøy, Øygarden Aps ordførerkandidat

At den første valgperioden i nye Øygarden kommunes historie skulle by på utfordringer, var som forventet. Noen overraskelser har det likevel vært.

For meg har den største overraskelsen vært dyre og elendig begrunnede tomtekjøp. Begge kjøpene har blitt presset gjennom av kommunestyrets borgerlige flertall, og har blitt heftig debattert i kommunestyret. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at begge tomtene også skulle kjøpes frasentrale politikere i kommunestyret.

Kort påminnelse: I 2021 besluttet partiene Høyre, Frp, Sotralista, KrF og Venstre å bruke 6 millioner kroner på en tomt sør for Skogsskiftet. Tomteeier var blant annet en representant i kommunestyret.

Og så, på forrige kommunestyremøte, sa de samme partiene seg enige i å kjøpe enda en ny tomt til 11 millioner kroner på Møvik. Denne tomten eies også av en av kommunestyrets medlemmer. Det er strenge regler for habilitet ved behandlingen av saker i kommunestyret der en eller flere av kommunestyrets medlemmer er involvert. Jeg vil understreke at reglene er fulgt i begge tomtesakene. Men det ser uansett ikke bra ut når 17 millioner kroner går til blant andre to av kommunestyrets medlemmer.

Begge kjøpene symboliserer uforståelig pengebruk fra kommunens side. Tomten på Møvik kjøper kommunen i tilfelle de skulle få bruk for det en vakker dag. Begrunnelse for tomtekjøpet sør for Skogsskiftet er så lite konkret at jeg fortsatt ikke vet hvorfor flertallet måtte kjøpte den.

Denne pengebruken skjer i en tid hvor kommunen ikke har råd til å gi ansatte i hjemmehjelpen skikkelig arbeidstøy. Det skjer i en tid hvor vi har gjennomført smertefulle kutt i en rekke tjenestetilbud. Ifølge kommunedirektøren vil kommunens økonomi fortsatt være presset i lang tid fremover.

Arbeiderpartiet lurer på følgende: Bruker vi kommunens penger på tjenester til innbyggerne, til fellesskapets beste? Eller bruker vi pengene på å kjøpe tomter vi egentlig ikke trenger samtidig som vi skal selge kommunal eiendom, for å finansiere investeringer for å kunne oppgradere/bygge ny ungdomsskole på Bildøy?

Partiene på høyresiden er tydeligvis ikke i tvil om hva som er nødvendige prioriteringer i denne vanskelige tiden: Akkurat nå er det tid for å flotte seg med kostbare og unødvendige tomtekjøp med penger vi ikke har. Pengene er jo fra investeringsbudsjettet, det er jo noe helt annet, må vite.

Arbeiderpartiet vil prioritere bedre tjenester til kommunens innbyggere. Hvorfor ikke bruke 11 millioner kroner på noe fornuftig som innbyggerne trenger?

Heldigvis er det valg til høsten!

Innlegget sto opprinnelig på trykk i Vestnytt 5. mars.