Sommerstengte barnehager – dessverre

Espen Cornell Jacobsen, Øygarden Arbeiderpartis 4. kandidat

Espen Cornell Jacobsen

I kommunestyrets møte tidligere denne måneden foreslo jeg på vegne av Arbeiderpartiet og SV å omgjøre budsjettvedtaket fra desember i fjor, om sommerstengte kommunale barnehager. Dessverre stemte flertallet i kommunestyret ned forslaget.

I Arbeiderpartiet er ansvarlighet nærmest nedfelt i DNA’et vårt, spesielt når det kommer til økonomisk styring. Men når flertallet i kommunestyret trumfet gjennom et helt unødvendig tomtekjøp til 11 millioner kort tid etter vedtaket om å spare 500.000 kroner på å sommerstenge barnehagene, skjønte vi at denne saken ikke handler om ansvarlighet.

Det som derimot er vanskeligere å bli klok på, er hvorfor det tydeligvis sitter så langt inne for Høyre, Frp, KrF, Venstre og Sotralista å bruke 500.000 på å omgjøre et vedtak som har betydelige ulemper for foreldre med barn i kommunale barnehager. Samme dag som kommunestyremøtet kom nyheten om at Øygarden får 15,4 millioner ekstra fra regjeringen. Tidligere har også Øygarden kommune fått langt mer penger fra havbruksfondet enn det opprinnelig var budsjettert med. På selve kommunestyremøtet kunne i tillegg økonomisjefen fortelle at kommunens økonomi utvikler seg bedre enn budsjettert.

Og det burde jo være mulig å finne en halv million, i et kommunebudsjett på over 3,3 milliarder! Men, nei. Flertallspartiene lot seg ikke rikke. Hvorfor? De må de selv forklare velgerne. Jeg fikk for å være ærlig ikke helt fatt i hvorfor de absolutt ikke ville rette opp i denne feilen fra i fjor.

Den viktigste årsaken til at Arbeiderpartiet og SV ikke fikk gjennomslag for å oppheve vedtaket om sommerstengte barnehager er likevel enkel: Vi har ikke mange nok stemmer bak oss i dagens kommunestyre. Men dette har du som velger mulighet til å gjøre noe med på valgdagen 11. september.

Innlegget sto først på trykk i Vestnytt 23. mai.