Dette blir for lettvint, WeCare

Ingvild Skaar, kommunestyrekandidat for Øygarden Arbeidarparti

Ingvild Skaar

I Arbeiderpartiet går vi til valg på en soleklar målsetting om å styrke og videreutvikle helsetjenestene i kommunen. Det gjør vi best ved å satse på fellesskapets helse- og omsorgstilbud, og å si nei til privatisering, konkurranseutsetting og oppsplitting av ansvar.

Av de viktigste tiltakene vi ønsker er styrking og videreutvikling av fastlegeordningen, økning av antallet fysioterapeuter, et bedre tjenestetilbud for personer med funksjonsnedsettelser, og et styrket tilbud innen psykisk helse. Private eksperimenter i regi av useriøse aktører klarer vi oss derimot godt uten!

WeCare sin drift i Austefjorden har lenge vært gjenstand for oppslag i media, og dessverre ikke med positivt fortegn. Varslene, bekymringsmeldingene og tilsynsmeldingene har florert. Statsforvalteren har vurdert å stenge klinikken.

WeCare har nå varslet at de stenger klinikken, og begrunner det med regjeringens avvikling av fritt behandlingsvalg. Dette blir for lettvint, WeCare.

For, i motsetning til hva mange på høyresiden ynder å fremstille det som, er det ikke pasientenes rett til å selv velge behandlingssted som er avskaffet. Derimot må alle behandlingssteder nå ha avtale med staten for å være omfattet av det frie behandlingsvalget.

Det er lite som tyder på at samfunnet tjener på å ha en slik avtale med denne klinikken. De private helsetilbudene skal også i framtiden være et viktig supplement til det offentlige. Utfordringen med Høyres versjon av Fritt behandlingsvalg er at det har skapt konkurranse mellom offentlige og private tilbydere.

Dette har ført til noen uheldige konsekvenser som ujevn fordeling av ressurser i helsevesenet og økte totale kostnader for samfunnet. Det offentlige har måttet dekke kostnadene for behandlinger hos private tilbydere, samtidig som de har investert i offentlige sykehus og helsefasiliteter.

Dette doble kostnadsnivået er ikke økonomisk bærekraftig. Fellesskapets midler bør brukes på å styrke og utvikle den offentlige helsetjenesten slik at vi kan sikre trygge, tilgjengelige helsetjenester for alle.

Innlegget sto første gang på trykk i Vestnytt 30. mai.